Een interview met Frank Vogt over zijn boek DNA VAN LEIDERSCHAP

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een leider?

“In het boek benoem ik een 5-tal eigenschappen (Vertrouwen, context, gids, zelfbewustzijn en expeditie) die ik telkens terugzie bij leiders die ik heb bestudeerd en heb mogen interviewen voor dit boek.

Een van deze vaardigheden: ‘Expeditie’ vormt een groot verschil wanneer je het vergelijkt met 30 jaar geleden. Men bleef lang bij één bedrijf werken en kon automatisch stapje voor stapje hogerop komen in een organisatie, waar het tegenwoordig nodig is om jezelf continu te blijven ontwikkelen. Je moet weten wat relevant is voor je bedrijf en welke mensen je moet spreken of juist nieuwe netwerken bouwen om hierachter te komen.

Een loopbaan is een platform van groei en wat is de volgende stap die daarvoor nodig is? Je gaat op expeditie – dit is onzeker, want je weet niet waar je terecht gaat komen, maar je gaat op pad!"

Zit er in iedereen een leider?

“De boodschap die erachter zit is dat leiders niet geboren worden als leider. Een aantal belangrijke eigenschappen zoals intelligentie en empathie zit in het DNA maar openbaart zich in de keuzes die je maakt. De boodschap in het boek is dan ook: Ga opzoek naar het leiderschap die je hebt, in de omgeving en de rol dat bij jou past. Goede adviseurs of specialisten zijn ook leiders. Iedereen herkent wel iets in het boek. Op ons eigen niveau zijn we allemaal leiders”

Kan iedereen dan ook een leider worden?

“Ik denk wel dat iedereen een leider worden, maar het ligt eraan op welk niveau. Leiderschap heb je ook nodig in een team of je hebt te maken met persoonlijk leiderschap - en dat zit in ons allemaal. Een leider is iemand die impact heeft op wat de groep gaat doen en waar de groep naartoe gaat.

De meeste leiders zullen van de 5 eigenschappen in het boek 2 of 3 eigenschappen herkennen in zichzelf die zij tot een hoog niveau tillen. Het is van belang te weten waar jij als leider sterk in bent en dat jij je omringt met een team die jou aanvult op punten waar jijzelf minder goed in bent. Je doet wat alleen jíj kan doen!”

Zijn er ook kwaliteiten die vaak ontbreken bij leiders?

“De ontbrekende factor is vaak -in het boek genoemd- het bewustzijn: zelfbewustzijn van je authenticiteit. Waar ben je nou goed in en waar ben je nou níet goed in. Vaak worden tekortkomingen genegeerd of gewoonweg niet geaccepteerd door henzelf. Je ziet ook vaak dat leiders niet bewustzijn van hun eigen krachten en deze dus ook niet optimaal benutten – niet voor henzelf en ook niet voor de doelstellingen voor de organisaties."

Wat kun je doen als leider om de organisatie met je mee te krijgen?

“Kom erachter wat de organisatie nodig heeft om niet in de weerstandsmodus te gaan maar om mee te krijgen. Je moet oprechte interesse tonen in wat de ander in dat traject nodig heeft. Loop niet weg om een dialoog aan te gaan, weet het uit te leggen en ook iedereen te raken. Dat zijn aspecten die nodig zijn in een verandertraject want anders gebeurt er niks!”

Voor wie heb je het boek geschreven?

“Het boek heb ik geschreven voor de leiders van vandaag en morgen. Ik wilde een uniek boek maken waarin er juist geen stappenplan wordt geboden, want ik geloof daar niet in.

Je kunt het boek erbij pakken met de 5 invalshoeken en 13 portretten en dan juist een reflectie doen. Wat past nou bij mij en welk portret spreekt mij nou het meeste aan? Waar sta ik op mijn eigen route en welke volgende stappen neem ik?"

Hoe ziet een ideale leider eruit?

"We begrijpen heel goed dat de ideale leider niet bestaat en toch verwachten we van onze leider dat hij/zij alle antwoorden wel weet. We verwachten ook van onszelf dat we alles wel kunnen.

Dit boek is ondanks al mijn onderzoek natuurlijk geen wetenschappelijke publicatie, het is mijn perspectief. Ik denk dat we anders over leiderschap moeten nadenken. Ik denk dat we milder moeten zijn naar onze leiders en naar onszelf. Aan die discussie wil ik een bijdrage leveren."

Welke boodschap wil je met het boek meegeven?

“Wees je bewust waar je mee geboren wordt (DNA)- dat is wat het is. Wees je daarnaast bewust dat de mate waarin we ontwikkelen afhankelijk is van de omgeving waarin we ons bevinden. Keuzes die je maakt, de mensen met wie je werkt en de omgeving waar je werkt bepalen een soort leiderschap. Uiteindelijk leren we het meeste van de mensen met wie we werken. Daarom heb ik in het boek gekozen om 13 portretten neer te zetten, die zorgen voor herkenning of juist niet."

 

Natuurlijk zijn wij apetrots op onze commissaris! Zeker een aanrader voor de leider van nu én de toekomst! Heb jij hem al besteld?

Via deze link heb je hem zo in huis: https://www.managementboek.nl/boek/9789493282063/dna-van-leiderschap-frank-vogt?affiliate=7899

whatsappimage2022 11 08at1.38.18pm
michael

Interesse of vragen? Michael staat voor je klaar!

Bel of mail Michael met al jouw vragen.