Belastingvoordelen voor (startende) freelancers

Als (startende) freelancer kun je gebruik maken van een aantal handige belastingvoordelen. Peoples Republic zet de belangrijkste voor je op een rij.

 

1. Aftrekbare zakelijke kosten
De zakelijke kosten die voor je onderneming maakt zijn vaak aftrekbaar. Denk hierbij aan je (zakelijke) internetabonnement, maar ook aan de aanschaf van een laptop of bureaustoel ten behoeve van je (thuis) kantoor. Door deze kosten af te trekken van je omzet wordt je netto winst lager, waardoor je minder belasting betaalt. Let op: de belastingdienst eist dat de aftrek van producten die langer dan een jaar gebruikt kunnen worden (zoals een laptop) gespreid worden over meerdere jaren.
Daarnaast kun je over zakelijke kosten zoals je TV- en internetfactuur de btw terugvragen, wanneer je van een zakelijk abonnement gebruik maakt. Bij het gebruik van een zakelijk TV- en/of internetabonnement krijg je namelijk een btw-factuur, die je aan de belastingdienst kunt overleggen om de btw terug te vragen.
De btw-aangifte kun je per kwartaal doen, maar dit kan ook maandelijks. Het eerder betaalde bedrag mag je aftrekken van de btw-belasting die je zelf in rekening hebt gebracht aan klanten.


2. Startersaftrek
Startende ondernemers kunnen in de eerste 5 jaar na de oprichting van hun bedrijf tot maximaal drie keer gebruik maken van de startersaftrek. In 2021 en 2022 is deze vastgesteld op een bedrag van €2.123,-. Dit bedrag mag je aftrekken van je winst, die zo lager uitkomt.
De startersaftrek is bedoeld om startende ondernemers die vaak nog relatief weinig winst maken extra te stimuleren. Maak je wel direct voldoende winst, dan is het ook een mooi voordeel.


3. Zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek is op dit moment nog een van de meest interessante belastingvoordelen. Om van de zelfstandigenaftrek gebruik te maken moet je aan twee voorwaarden voldoen: Je hebt nog niet de AOW-leeftijd bereikt en voldoet aan het urencriterium (van minimaal 1225 uur per jaar) voor ondernemers.
In 2022 is de zelfstandigenaftrek een bedrag van €6.310,- dat je van je winst mag aftrekken. Dit bedrag wordt de komende jaren verder afgebouwd.

 

4. Kleine Ondernemers Regeling (KOR)
De Kleineondernemersregeling (KOR) is speciaal in het leven geroepen voor starters. Elk kwartaal moet je omzetbelasting (btw) afdragen aan de belastingdienst, terwijl je soms nog maar weinig omzet maakt. Daarom komt de belastingdienst startende ondernemers tegemoet.
Eén van de belangrijkste voorwaarden is dat je in één kalenderjaar minder dan €20.000 euro omzet hebt. De KOR is er voor natuurlijke personen (eenmanszaken), combinaties van natuurlijke personen (zoals een vof) en voor rechtspersonen (stichtingen, verenigingen en bv's). Deze btw vrijstelling is dus vooral interessant voor starters die in het eerste jaar nog niet zoveel omzet hebben.

 

5. Mkb-winstvrijstelling
De mkb-winstvrijstelling is een belangrijk belastingvoordeel voor ondernemers. Simpel gezegd is 14% van je winst (na aftrek van de starters- en ondernemersaftrek) onbelast. Deze aftrekpost geldt voor alle ondernemers voor de inkomstenbelasting. Je hoeft hiervoor dus niet aan het urencriterium te voldoen.

 

6. Meewerkaftrek
Heb je een partner die onbetaald of tegen onkosten meewerkt in je onderneming? Dan kun je gebruik maken van de meewerkaftrek. Het is hiervoor noodzakelijk dat je partner dat jaar minstens 525 uur heeft meegeholpen en minder dan €5.000,- heeft verdiend. Hiervoor dien je een urenadministratie bij te houden. Afhankelijk van het aantal gewerkte uren mag je hiervoor tot 4% van de winst aftrekken.

 

Nieuws